Mens Vi Venter

Legfolk og pastorer samarbeider for å nå verden med adventbudskapet. Vil du være med?

Et verdensomspennede misjonsframstøt.

Global-evangelisme heter et konsept som gir erfaring og kunnskap til vanlige menighetsmedlemmer som ønsker å spre Guds Ord. Ofte kan det være tungt og vanskelig å se resultater i land hvor velstand gjør at mange føler at de har nok. Ved å komme til land der hunger og tørst etter Guds Ord er målbar, kan nye legevangelister få erfaringer med Gud som kan brukes også i hjemlandet. De kan også selv bli trygge på den kunnskap de skal formidle ved å dele den med andre.

Global-evangelisme drives og organiseres av SDA North Carolina Conferense i USA. Leder er  Robert Folkenberg, pastor og tidligere leder for adventistsamsfunnet over hele verden. Sponsorer i USA er to selvstendige drevne evangeliserende organisasjoner;
Amazing Facts og The Quieth Hour tv/radio. Mange som skal reise ut har ikke nok oppsparte midler til å klare det økonomisk (studenter etc.), derfor trengs det også sponsorer. Opplegget i Global-evangelisme er at de som vil reise ut i 3 uker, betaler reise og opphold selv. (Noen steder i USA støtter menigheter selv utsendelsen av sine egne medlemmer). Lokale menigheter over hele kloden sørger for lokaler, reklame, oversettere og bistår i arrangementet under og etter møtevirksomheten.
De som vil reise mottar et meget godt utarbeidet Power-Point opplegg, med bilder, filmklipp og illustrasjoner som blir et manus på engelsk for den som skal forkynne. På lærretet ser de frammøtte alt på sitt eget språk. De som vil dra ut må ha med sine egne bærbare datamaskiner og Power-Point prosjektører.

Rapport:
I skrivende stund er vi informert om at 7 personer fra Norge og èn fra Sverige er eller har reist ut til misjonsmarken for å holde møteserier. 3 til Kenya, 1 til Romania og 5 til Filippinene. En av de som reiste var Thomas Samsing. Han valgte seg Kenya i Afrika. Vi har stilt ham 20 korte spørsmål:

MENS VI VENTER: Hva kom det av at du ville dra ut å bli legevangelist i Afrika?
THOMAS:  Jeg møtte Allan som lager internettsidene for Global-evangelisme i Danmark i mai måned. Jeg syntes prosjektet hørtes ut som en flott idè. Det var et godt organisert opplegg. Jeg tenkte på misjonsbefalingen og kunne ikke si nei. Det virket også spennende og interessant.

MENS VI VENTER: Og så gikk alle sparepengene?
THOMAS:  Ja, for man betaler jo nesten alt selv, flybillett og opphold. Jeg ble også sponset av familie, bror, morfar og venner i menigheten.

Thomas, nummer to fra venstre, er glad over resultatene etter møteseminarene i Kimbinbi i Kenya.

Den lokale menigheten hadde gjort forarbeidet. Her er scenen Thomas forkynte fra i det åpne landskapet.

 

MENS VI VENTER: Hvilke kvalifikasjoner har du for å kunne vitne, gi bibelstudier og forkynne Guds
THOMAS: Ord? Vel, noe av det fine er at man ikke trenger akademiske kvalifikasjoner. Det eneste man må kunne er å lese og snakke engelsk. Jeg har absolutt ingen opplæring eller erfaring, men Guds Ånd hjelper.

MENS VI VENTER: Har du i det hele tatt noen erfaring i å stå på en talerstol eller foran en forsamling?
THOMAS:  Nei, heller ikke det. Jeg har ikke engang likt å snakke høyt når flere mennesker er til stede. Men hvis man ønsker å være et redskap for Gud, så går det bra. Og det gikk bra.

MENS VI VENTER: Hvor holdt du møteserien?
 THOMAS:  I Kimbinbi, en liten landsby ca. 20 min. fra Embu i Kenya. Møtene ble holdt utendørs.

MENS VI VENTER:  Støtte du på noen vanskeligheter under veis?
 THOMAS:   Ja, jeg ble sår i halsen, men det gikk heldigvis bra. Deretter begynte prosjektoren å brenne etter noen dager, og da hadde jeg kun PC-en, men forsamlingen kunne ikke se noe på lærretet. En periode måtte jeg avslutte møtene tidligere enn vanlig på grunn av uroligheter i nabolaget. Noen var blitt drept av en røverbande og det var uttrygt å være ute sent på kvelden.

MENS VI VENTER:  Lærdommer og erfaringer du vil dele med andre?
 THOMAS: Jeg lærte å stole helt på Gud. Det er bare å gjøre det, så leder han slik at det beste skjer. Alt du trenger er å si ja, og ta det første trinnet.


Bilde over og under: Fruktene utble ikke, og menighetene i de tre landsbyene kunne glede seg over 66 mennesker som døpte seg og mange flere som var interesserte i å fortsette bibelstudier.


 

 

MENS VI VENTER:  Hva syns du om programmene du skulle bruke?
THOMAS: De var veldig gode, med alt det viktige i adventbudskapet, forkynt på en enkel, klar og bibelsk måte.

MENS VI VENTER:  Hvilke temaer var det?
THOMAS: Alt fra syndens opprinnelse, frelsesplanen, profetiene fra Daniels bok og Johannes Åpenbaring. Det handlet også om døden, Jesu gjenkomst, lærdommer fra evangeliene, de ti bud, hviledagen og litt om en sunn måte å leve på, som mange trenger å lære i dette landet.

MENS VI VENTER:  Hvordan ble det organisert? Var dere mange evangelister i det området hvor du var?
 THOMAS:  Vi var 48 i hele Kenya på samme tid. 12 i området jeg var i. De fleste var studenter fra Andrews universitetet i USA. Vi som var i samme område, bodde også på samme hotell. Her ble vi hentet og kjørt hjem hver kveld. Vår lokale koordinator passet på at alt gikk riktig for seg. Vi hadde også et tett samarbeid med den lokale pastoren.

MENS VI VENTER:  Ble dere tatt godt imot?
 THOMAS:  Ja, det var utrolig hvor hyggelige og hjelpsomme de var der nede. De stilte opp 100% for å passe på at vi hadde alt vi trengte. De var fantastiske.

MENS VI VENTER:  Var det godt frammøte?
 THOMAS:  Det kunne variere noe. På mitt sted var det noen få kvelder ca. 100 mennesker, men for det meste var det mellom 150 og 200.

MENS VI VENTER:  Ble mange døpt da kampanjen var over?
THOMAS:  66 mennesker ble døpt på en felles dåp fra mitt sted og fra en kampanje i nabobyen. Mange tok også kontakt med lokal pastor for å få flere bibelstudier, for de ønsket å lære mer om Guds Ord.

MENS VI VENTER:  Hvem var det som døpte de som kom til troen?
THOMAS:  Vanligvis var det den lokale pastoren. Hos oss var det en av de fem konferenslederne i Kenya.

MENS VI VENTER:  Hva skjer videre med dem som ble døpt?
 THOMAS:  Alle skulle fortsette å studere Bibelen i spesielle grupper hvor de kunne lære mer. Noen skulle også få hjemmebesøk og bibelstudier i hjemmene sine.

MENS VI VENTER:  Hvor mange taler holdt du og hvilke dager?
 THOMAS:  Jeg hadde møter hver kveld og to møter på lørdag. Det ene av møtene på sabbaten var selve gudstjenesten om formiddagen. Den siste lørdagen, da vi også hadde dåpsgudstjeneste, hadde vi en felles gudstjeneste hvor jeg ble bedt om å tale.

MENS VI VENTER:  Hva valgte du å tale om da og hvorfor?
 THOMAS:   Jeg ba til Gud om å hjelp meg velge det rette emnet, og følte sterkt at jeg skulle tale over dyrets merke i endetiden. Jeg tror det er viktig å advare mennesker om det som skal komme.

MENS VI VENTER:  Hvor mange var til stede på dette siste møtet?
 THOMAS:   Et sted mellom 400-500.

MENS VI VENTER:  Vil du anbefale andre å dra ut slik du gjorde?
 THOMAS:  Ja, absolutt. Det er så viktig å kunne fortelle andre om det som betyr mest, og kunne hjelpe dem ta en beslutning om å følge Jesus. Dessuten får du et bonus i tillegg ved at du får en verdifull opplevelse og en oppvekker i ditt eget liv.

MENS VI VENTER:  Trengs det ikke mere kvalifikasjoner enn du hadde?
 THOMAS:  Nei, det holder. Det er viktig å stole på Gud og handle i tro. Jeg vil anbefale mange til å sette av 3 uker og gjøre en slik innsats for Gud.

MENS VI VENTER:  Og nå står et nytt land for tur?
 THOMAS:  Ja, Det var så fantastisk, at jeg har meldt meg på til Malaysia i oktober.

MENS VI VENTER:  Hva gleder du deg mest til, og hva er tøft ved å reis ut?
 THOMAS:    Sist jeg reiste, grudde jeg litt for talene, siden jeg ikke liker å snakke i forsamlinger. Men nå gleder jeg meg til det. Jeg gleder meg også til å møte alle de hyggelige og oppriktige menneskene. Men jeg gruer meg til å se all lidelsen og fattigdommen. De trenger så mye hjelp og det er umulig å hjelpe alle. Det er også vanskelig å være borte fra familien. (Thomas er gift med Vivien og har to små barn), men vi har en jobb å gjøre. Gud kaller oss til å være misjonærer og til å spre evangeliet før han snart kommer igjen.

De samme erfaringene kan du lese om at andre også har hatt som reiste ut. Søk på nettstedet (www.global-evangelism.org), eller be oss sende en brosjyre, så skal vi formidle fra utgiverne i Skandinavia. Her spiller ikke alder og kjønn noen rolle. Den yngste som har reist ut var bare 16 år. Her kan du også lese om en kvinne som ringte hjem til sin mann og ba han komme og overta. Hun hadde ombestemt seg, og turde ikke forkynne når hun forsto at det kom så mange for å høre. Men mannen kunne ikke komme. Da bøyde hun sine knær og ba Gud om hjelp og mot. Neste dag sto hun på talerstolen og gjennomførte programmet med 20 møter over 3 uker.  Senere fikk hun vite at halve forsamligen besto av AIDS-syke mennesker som snart ville dø. Dette var for de fleste deres siste sjanse til å ta i mot evangeliet om en Frelser som også døde for dem.
Unge som eldre drar, de aller fleste er vanlige menighetsmedlemmer uten annet med i bagasjen enn Guds Hellige Ånd som veileder og en forberedelse ved å ha studert temaene de skal forkynne.

Flere land som skal ha virksomhet i løpet av høsten 2005, er: Rwanda, Bulgaria, Malaysia, Filippinenne, Syd-Afrika, Zambia, Botswana, Malawi, Namibia, Tanzania, Mongolia, Nigeria, Guam/micronesia. Det er ennå noen få plasser igjen, for legfolk som  kjenner en lengsel etter å dra ut. I tillegg kommer hjemlandskampanjer i de fleste amerikanske stater og i Canada. Kanskje får vi etter hvert se lignende legkampanjer også i  Norge, Sverige og Danmark.

I 2006 står foreløpig disse land for tur:
Kamerun, Kenya, India, Ghana, Filippinnene, Cuba, Venezuela, Etiopia, Nicaragua, Dominikanske republikk, Colombia, Kenya, Tanzania, Togo, Benin, Mongolia, Korea, Kongo, Burundi, Rwanda, Uganda, Mongolia, Honduras, El Salvador, Belize, Guatemala, Panama, Giunea Bissau, Cape Verde, Mexico, Nigeria, Costa Rica, Haiti, Jamaica, Martinqu, Elfenbenskysten, Bulgaria og Romania.
Noen steder reiser grupper fra menigheter eller skoler i USA,, andre steder kan du reise individuelt og treffe andre som gjør det samme. Alle får en by eller et sted hver og  møtes gjerne på samme hotell hver dag for å dele erfaringer og be sammen.
Det er fortsatt 214 ledige forkynnerplasser for 2006!

Du kan støtte prosjektet ved å dra selv, eller finansiere dem som drar!

”Slik vil den tredje engels budskap bli forkynt. Når tiden kommer da det skal lyde med maksimal kraft, vil Herren benytte ydmyke redskaper og veilede dem som vier seg til Hans tjeneste. De vil bli mer kvalifisert til gjerningen ved det som Den hellige Ånd gjør for dem, enn ved en akademisk utdanning. Troens og bønnens kvinner og menn vil bli drevet av hellig iver til å forkynne det som Gud pålegger dem.”( EGW, Mot Historiens Klimaks, side 468.)

 


Tilbake:
opp
topp
 
Mens Vi Venter - Nr. 41 (13. årgang) 2+3 /2005
Les hundrevis av artikler her:
http://www.mensviventer.no