Mens Vi Venter

Melk fra naturen 

I disse utfordrende økonomiske tider”, er vi oppmerksom på økende priser i butikkene. Det å kjøpe en liter rismelk, soya, mandel eller havremelk kan i enkelte butikker koste 25 – 30 kroner. Færre personer har råd til slik luksus og kutter for å få matbudsjettet i balanse.

VEGANMELK
En del mennesker opplever å få trøblete, vond mage, luft i tarmene og allergi overfor soyamelk, så her er noen måter å lage rimelig veganmelk på:

Å koke ris er noe de fleste gjør: 2 deler vann til 1 del ris, men da blir det kun ris til middagen.

Prøv heller dette: 5 deler vann til 1 del ris det vil si kok opp 1 liter vann og tilsett 2 dl ris. La risen koke i 15 – 18 minutter til den er ”aldente” d.v.s det er litt tyggemotstand i risen. Så må risen siles og kokevannet/melken tas vare på i et litermål.

Server risen til middag og tilsett søtning etter smak til melken for eksempel litt honning. Smak deg frem til noe du liker. I enkelte butikker/helsekoster får en kjøpt flytende vanilje (ikke vanilje essens!) ha litt i for å få vanilje melk da barn ofte liker dette. Sett i kjøleskapet og hell over frokostblandingen eller musli neste dag. Kos deg med en deilig rimelig frokost som kan nytes med god samvittighet over at verken matbudsjettet
eller mage/tarmer måtte lide.

Eller denne: 1 liter vann, 2,5 dl nykokt ris, 1 ts vanilje. Kjør i blender til melk og sil. Tilsett søtning etter smak. Oppbevares i kjøleskap og må ristes før bruk. 

Mandel melk er enda enklere å lage. Ha 10 – 15 mandler til 2,5 dl vann i en foodprosessor eller blender og kjør til melk. Tilsett søtning etter smak, men prøv å unngå sukker. Prøv agavesirup, (kan brukes av diabetikere), honning eller lønnesirup. Denne melken er god i grøt, mild i smak og næringsrik.

Om soyamelk fører til fordøyelsesbesvær, luft i mage/tarmer som det gjør for mange mennesker, les innholdsfortegnelsen og se etter ett ord: karragenan. Karragenan er et fortyknings-middel. Dessverre er dette ofte kunstig laget (dermed billig) og ikke ekte karragenan. For mange mennesker er kunstig karragenan vanskelig å fordøye.

 For å lage egen soyamelk må 100 gram soyabønner ligge i vann i 6-8 timer.
Jeg bruker Soyamelk maskin men det går fint an å bruke foodprocessor eller blender, en må bare sile melken i ett gasklede etterpå. Sil av bløtevannet og kjør bønnene i en blender/foodprosessor, tilsett litt om litt kokt vann,
til du har en jevn masse. Totalt trengs 1,5 liter vann til denne
oppskriften. Ha så i resten av vannet (eller så mye som maskinen du har tillater) og la maskinen gå til alt er blandet. Sil melken i ett gasklede.
Noen forretninger fører gas klede til å sile kokte bær for å lage gele, dette er glimrende å sile soyamelk i. Prøv soyamelk i risgrøt, kanskje frøene fra en vaniljestang kan friste til ny smak?

 Jo da det tar litt tid, krever planlegging å lage egen ris, mandel eller soya melk men resultatet er godt, næringsrikt og billig og det beste av alt,
den gode følelsen av å ha laget sunn rimelig melk kan ingen ta fra deg. Nyt din selvlagde melk, på musli, frokost blanding, i grøt og prøv den i
sauser. Eksperimenter og ikke gi opp selv om ikke resultatet første gang var helt vellykket, prøv igjen.

Her kommer flere forslag til hvordan man kan bruke veganmelk til daglig.
Oppskrifter hvor du kan bruke veganmelken

yn

4 hakkede dadler

 Ha alt i en gryte og la småkoke til grøten har passe konsistens og grynene
er myke.

 Jeg bruker store havregryn da de er fulle av næring, lett kokte havregryn er
behandlet og dermed ikke den beste næringen... styr unna.

Havre er bra lavglykemisk; fordøyes langsomt og gir lengre energi. Godt som morgenmåltid. Godt for de som ikke ønsker lavere blodsukker (med untak av rosinene). Havre setter også ned blodtrykket.

Dressinger m.m.
Grunnoppskrift du kan anvende til flere ting

1 pose saltede og ristede cashewnøtter (ca 175 gram)
2 toppede ss Bjäst flingor (kjøpes på helsekost)
2,5 dl Oatly melk eller Oatly Imat fløte
1 kinesisk hvitløk

Ha nøtter og hvitløk i en foodprocessor og kjør til en jevn masse. Tilsett litt melk eller fløte omgangen til en tykk saus. Ha i Bjäst.

Eksempler du kan bruke grunnoppskripten til:

Rebeccas rømme dressing :

1 grunnoppskrift men bruk Oatly Imat fløte
2 ts tørket timian eller 2 ss fersk hakket

Rør inn urtene

 

1000 øyer:

1 grunnoppskrift, bruk Oatly melk
½ glass tomatpuré
1 glass sylteagurker
2-3 ss sitronsaft
2 ss tørket dill

Bland i food processor.

 

Italiensk salat

1 grunnoppskrift, bruk Imat fløte
2 raspede gulrøtter
Finhakket hodekål tilsvarende raspet gulrotmengde
1 ss sitronsaft

Rør inn grønnsakene

Taco dip

1 grunn oppskrift, bruk Oatly melk
Rør inn tacosaus av mild eller hot styrke til en smak du liker
Velg samme livsstil som adventistene.
Amerikanere som tilhører syvende-dags adventistsamfunnet, har en gjennomsnitlig forventet levealder på 89 år. Det er omtrent 10 år lengre enn den gjennomsnittlige amerikaner. Et aspekt av adventistenes tro er at de tilhører Gud og derfor burde ta vare på oss selv som hans eiendom, og det inkludert kroppen vår, og de ser på eget liv som en gave eller et lån fra Skaperen. Det innebærer at adventister ikke røyker, de bruker ikke alkohol og de unngår andre usunne vaner. Mange adventister velger også å spise et vegetarisk kosthold, hvor frukt, grønnsaker, bønner, nøtter og en variasjon av kornprodukter blir sentrale elementer i kostholdet. De legger videre vekt på å få regelmessig mosjon og vektlegger et godt familieliv.
http://health.usnews.com/articles/health/

Et sitat fra en av adventistsamfunnets bøker:
”La kostholdreformen være en gradvis prosess. Lær mennesker å tilberede varierte retter uten å måtte benytte egg, melk, krem og  smør, siden det vil komme en tid da dyrene gradvis vil bli sykere og disse matvarene vil  ikke  lenger være trygge å benytte. Den tid vil komme da hele skapningen, også dyrene, vil bli ofre for den synd og ondskap som preger denne verden. (CD 349.1) 

WASHINGTON – Lørdag vedtok Obama-administrasjonen å forby slakting for bruk i matvarer, kuer som er så syke at de ikke kan stå på beina for egen hjelp. Dette for å misnke sjansene for å utvikte mer av sykdommen kugalskap. 
Jordbruksdepartementet foreslo dette etter den største biff tilbakekaldingen i landets historie sist år.
 14 mars 2009

 


 
 


Tilbake:
opp
topp
 
Mens Vi Venter - Nr. 54 (17. årgang) 1 / 2009
Les hundrevis av artikler her:
http://www.mensviventer.no