Mens Vi Venter

 

 

Bønner og korn

Bønner er også kalt ”fattigmanns biff”, ja hvorfor ikke? Fattige hadde ikke rå til en fin biff av ku og laget i stedet burgere av bønner og korn. Da må jeg spørre: Hvem fikk mest næring? Bonden med biffen eller fattigmannen med sine bønne/korn burgere?

Svaret er enkelt og nåtidens forskning har bekreftet det hele. De som spiser bønner og grove kornprodukter i et og samme måltid, får et bedre sammensatt og næringsriktig måltid enn biffspiseren som har litt grønnsaker på tallerkenen, et par poteter og dynker det hele i fløtesaus.Har du noen gang tenkt over teksten i ”Grønnsakspisevisen” i Hakkebakkeskogen? Let den frem, les nøye og sammenlign med helserådene som forfatteren  Ellen G. White skrev for hundre år siden.

Når folk spør hvor jeg får proteiner fra, svarer jeg med ett smil: ”Samme kilde som kua”. Dette medfører ikke et foredrag fra min side, men et: ”Hæ - gress?” og et enkelt svar blir ”bønner og korn (begge deler er tilstede i dyrefôr, i tillegg gis dyrene veksthormoner og antibiotika.) Jeg velger å bruke bønner og korn i maten for å få den beste næringen. Hvorfor skal mennesket spise resirkulerte proteiner i form av kjøtt?”.
Mange vil ikke spise bønner. den rare lille dingsen på tallerkenen, uten krydder, er nokså smakløs, men kok opp røde kidney bønner, (de må bløtlegges først, d.v.s legges i vann mens du er på jobb), tøm av dette vannet og kok bønnene i nytt vann. Hell av det meste av kokevannet og sett stavmikseren oppi og la den gå til bønnene er fullstendig moste. Ha så i litt salt eller urtesalt (herbamare), og vips så vil alle forsyne seg godt rundt bordet. De fleste barn liker potetmos, prøv bønnemos til taco eller tortillas neste gang. Kikerter serveres i Midtøsten som hummus og kan brukes til så mangt. Grønnsaksdip, dressing på en vegeburger eller et smørbrød, bare bruk fantasien. Bønner er som poteten, den kan brukes til alt og passer til alle middagsretter, supper, salat, ja, selv i brød, les Esekiel 4:9.

Se på kostholdet rundt Middelhavet (bortsett fra den lille kjøttbiten). Hjemmelaget pasta, bønner, grønnsaker, oliven, hvitløk, salat gjerne med litt olivenolje og ferske urter. Ingen italiensk kokk eller husmor med respekt for seg selv og maten bruker tørkede urter. Hva kommer så på bordet? Jo, brød,    hjemmelaget brød, ikke «Hattings» fra fryseren på butikken. Ikke med smør på heller, neida brødet er til å tørke opp olje og urter på tallerkenen for riktig å få med seg all smaken fra et deilig pastamåltid. Prøv det til neste pastamiddag eller salat!  

Så la oss puste liv i en gammel staut kornsort, bygg. Jeg måtte spørre meg selv hva jeg bruker bygg gryn/mel til? Ei heller er det ofte det blir brukt i oppskrifter. Svaret var enkelt for en vestlending, selvfølgelig komler. Men er det alt? Du verden så oppfinnsomt, nei her må noe gjøres.

Bygg har en nøtteaktig smak og som med alle andre kornsorter er den veldig anvendelig. Det dyrkes mye bygg her til lands og i verden, og mens folk blir overvektige og ofte syke av alt det fine siktede hvite hvetemelet vi stapper i oss (siktet hvetemel omdannes lett i kroppen og legger seg som fett på
hoftene, baken og magen), går denne næringsrike gode kornsorten bygg ofte til dyrefôr. Det er som Obstfelder skrev en gang for lenge siden; ”Det er en gal klode jeg har havnet på”.

Fra det engelske språk har vi fått ordet «bag», trodde vi, men neida det var ordet «bagge» vikingene tok med seg til England og som kom tilbake 1000 år senere som: bag. Er risotto egentlig fra Italia? Er paella egentlig fra Spania eller var det vikinger innblandet der også? Kanskje vikingene brukte byggryn som vi bruker ris i dag? Vi vet de brukte rugkaker med grønnsaker oppå. Kanskje de tilfeldigvis også spiste dette på en ”charter” tur til Italia og senere får vi det i retur som ”ekte italiensk pizza”?

Nytt på markedet er byggris, det er visst mer næringsrikt enn selv brun ris, men det er behandlet som alt annet «boil in bag» og det er billigere å kjøpe en pakke tørre byggryn, legge dem i vann mens du er på jobb, tilsett litt vegetabilsk buljong og koke. Eller kanskje med et laurbærblad og litt salt eller urter, bruke byggryn i stedet for ris til middag. Da blir det som en dansk kokk/baker sa til meg: ”Lages mat fra bunnen av og av gode råvarer, og blir den i tillegg laget med kjærlighet, da blir måltidet en suksess”. Ha en liten håndfull byggryn i grønnsaksuppen, det blir rene supermaten i kampen mot høsten og vinterens forkjølelse/influensa. Mennesker med glutenintoleranse eller cøliaki kan bruke samme fremgangsmåte som beskrevet ovenfor, men bruke hel bokhvete som alternativ. Den er også proppfull av vitaminer, mineraler og aminosyrer, men har lite smak. Derfor trenger bokhvete smakstilsetning. Prøv deg frem med ferske urter. For eksempel finhakket fersk spinat og herbamare blandet inn i kokte byggryn.

(I disse oppskriftene har vi brukt bønner på boks. Best er det å bløtlegge dem selv.)

 

 

 
BYGGRYNSRISOTTO

200 g tørre bygg gryn
7 dl vann
2 ts vegetarisk buljong uten gjær
200 g frosne erter
1 boks kikerter (ikke vannet)
1 boks med brune bønner(skyll av vannet)
3-4 gulrøtter
1 løk
1 kinesisk hvitløk

 

Legg byggrynene i en bolle og tilsett vannet, la dette stå med lokk på slik at
byggrynene får svelle mens du er på jobb eller minst 6 timer.
Skrell gulrøttene og del dem på langs, deretter i ½ skiver.
Skrell løken og hvitløk og finhakk
Stek løk og hvitløk i en 3 liters gryte, gjerne med litt olivenolje
Tilsett byggryn, vann og buljong i gryten og kok byggrynene. Her må det
røres ellers svir middagen.
Etter ca 30 minutters koking tilsettes gulrotbitene, erter og kikerter.
La retten koke ferdig, rør så det ikke svir i bunnen. Trengs mer vann så
tilsett litt om gangen.
Serveres varm med salat og rugbagetter.

 

HUMMUS
1 boks kikerter
½  kinesisk hvitløk (eller hele)
2 stilker persille, hakkes
Saft av ½-1 sitron
½ ts havsalt
3 ss Olivenolje eller kokt vann
½-1 ts spisskummen

 

Hell vannet av kikertene og ha dem i en foodprocessor. Skrell og tilsett hvitløk. Ha i sitronsaft og olivenolje. La maskinen gå til alt er en masse.
Konsistensen skal være som litt tykk dressing. Er hummusen litt for tykk, tilsett litt mer olivenolje eller vann. Når du har fått ønsket konsistens tilsett salt, spisskummen, hakket persille og rør dette inn for hånd. Ha hummusen i en bolle for grønnsaksdip. Du kan også bruke den som dressing på et grønnsaksmørbrød eller på et stykke brød til en suppe. Noen liker også å blande tahini (laget av sesamfrø) i, det gir også masse kalsium. 

 

 

Cholent

2 ss olivenolje
1 stor gul løk
2 kinesiske hvitløk
1 ts fransk estragon
1 ts karve
1 ts salt
Litt fersk kvernet pepper
2 laurbærblad
1/2 kopp solbærsaft/svarthyllsaft (ikke utblandet og UTEN sukker. Den fra Hekios er fin)
1 dl grønne linser
4 passe store gulrøtter
1 boks bønner i tomatsaus
1 boks grønne erter ( sil av vannet)
1 boks røde bønner (kidneybeans og sil av vannet)
500 g fast tofu naturell(hell av vannet og del i terninger)
7,5 dl vann

Finhakk løk og surr til blank i olje. Tilsett karve og la surre ca 1 minutt mens du rører. Hell på vann, linser og la småkoke til linsene er myke ca 20 minutter. Skrell og del gulrøttene i 1/2 på langs og så i biter/halve skiver, ha i gryten. Skru av platen tilsett resten av ingrediensene og ha på lokk. La det hele trekke natten over til Sabbaten.
 
Server denne retten med kokt brun ris eller byggrynsris (kjøp tørre byggryn og kok selv. boil in bag blir dyrt). Litt salat er godt til og ikke glem brød, deilige hjemmelaget rugbagetter.)

 

 


Tilbake:
opp
topp
 
Mens Vi Venter - Nr. 55 (17. årgang) 2/ 2009
Les hundrevis av artikler her:
http://www.mensviventer.no