Mens Vi Venter

 

 

OMEGA 3

Få i deg de viktige fettstoffene ved vegetariske løsninger.

Det kommer stadig mer forskning som viser at et vegetarisk kosthold er det beste for helsen.
De fleste er opplært til å tro at omega 3 fettsyrer fra fisk er bra. Vel, den 17. november 2010 fikk jeg mail fra NotMilkman Robert Cohen om en studie som ikke støtter denne antakelsen.
Studien ble publisert i oktober 2010 i American Journal of Clinical
Nutrition, og spørsmålet var: Kan inntak av omega 3 fiskeoljer forårsake
diabetes type 2?
36328 kvinner ble studert/testet og resultatet ble: “Marint og ikke plante basert omega 3 olje, har sammenheng med diabetes type 2”. Det ble
konkludert med at “inntak av omega 3 fiskeoljer øker muligheten for
diabetes type 2”.

For omega 3-6-9 olje, kan du ta turen til nærmeste helsekost og spørre etter en flaske Udo’s Choice, som et helt vegansk produkt med høykvalitets olje laget på frø. Jeg har i mange år vært plaget av tørr hud, spesielt om vinteren.
Nå er jeg mye bedre etter kun noen måneder med deilig smoothie med grønt
gresspulver og Udo’s choice olje i. En blir vant til smaken eller tar det kun fordi det er sundt. I min datters tilfelle vet jeg ikke helt hvilket alternativ jeg skal velge, hun liker ikke banan eller Udo’s choice. Likevel lager hun seg hver morgen og kveld en blanding og drikker den, helt uten mas, og vi spør ikke engang. Det hele må bare legges frem på en grei måte, og ved å forklare hvordan Udos’ choice virker på kroppen og at det er viktig at en får dette i seg. Det kan være i smoothie, på en skje og oljen kan også helles over dampede/kokte grønnsaker før servering, men må aldri brukes til å steke i eller varmes opp i mat. Det er lettere å få i seg 2-3 ss hver dag ved å drikke en smoothie.

En annen for meg absolutt flott “nyhet” er at Udo’s choice olje også finnes i en appelsin trøffel sjokolade og den er 70% kakao, deilig! Bør spises rett fra kjøleskapet og oppbevares i kjøleskap. I rom temperatur
blir oljesmaken litt for fremtredende.

Smoothie

1 banan
1-2 grønn kiwi
1 gul kiwi (når den er i butikken)
1-2 ss Udo’s Choice omega 3-6-9 olje
Juice etter smak, eple og mango, ananas, drue...
1-2 skjeer grønt pulver. Her er det litt av hvert å velge i. Både Bio Life og
Purely Greens har begge multi green pulver men Purely Greens inneholder
spirulina. Spirulina er en av de virkelig få vegetariske måtene å få i seg B12,
dessuten er den glimrende til å fjerne tungmetaller fra kroppen.
Det eneste en må passe på med dette grønne pulveret; er at det ikke skal blandes
med sitrus juice.

Putt ingrediensene, untatt juice, i en foodprocessor. La maskinen gå til
det er blandet og tilsett juice til ønsket konsistens.
Ungene mine sier at det er smoothie konsistens når en kan sette et sugerør i
drikken og sugerøret står støtt midt i glasset.

Nudler

Bruk nudler etter ønske, eller spagetti eller rett og slett ris eller
quinoa. Kokes etter anvisning på pakken. Mange har olivenolje over nudler og spagetti, etter at vannet er silt av, for at det ikke skal bli så klissete. Hva med å prøve Cocosa extra virgin (kjøpes på helsekosten.) Deilig smak og utrolig sundt.
Del grønnsaker i strimler (gulrøtter må kuttes i tynne strimler.)
Hva grønnsaker angår, er det her bare å være oppfinnsom eller bruke det en har i
huset.
Gulrøtter
Mais
Paprika i diverse farger
Ananas (helst fersk)
Sukkererter
Erter (ferske eller fra fryser)
Kikerter
Purreløk
Gul løk


Sursøt saus:
1 båt hvitløk
1 ss finrevet fersk ingefær
1 dl eplejuice
1 dl ananas juice
1-2 ss sitronsaft
1 ss agave sirup
1 god ts tomatpure
1 ss Tamari (soya saus) kan sløyfes
2 ts maizennamel blandet i litt vann

Hakk hvitløk og fres sammen med ingefær i litt olivenolje i en gryte ca 1 minutt. Ha i strimlet løk, purre, gulrøtter og la surre under omrøring ca 2 minutter. Tilsett resten av sausingrediensene og grønnsakene og la putre til gulrotstrimlene er ”al dente” (dvs de er kokte men har litt tyggemotstand)
Serveres med kokte nudler, spagetti, ris eller quinoa
Meksikansk

Røde bønner legges i vann natten over og kokes i nytt vann med litt salt i, etter anvisning på pakken. Jeg koker bønner i en stor gryte med pasta innsats. Her setter ikke bønnene seg fast i bunnen på gryten og det er enkelt å få bønnene ut når de er kokte OG avkjølte i vannet. Pastainnsatsen heises bare opp og vannet rinner av, enkelt. Bruk ca 100 g kokte røde bønner pr person.
Varm 400 g kokte avkjølte bønnene i en liten gryte med litt vann (ikke mer
enn at det dekker bønnene) og tilsett:
1 ss merian
1 ts chili pulver
1/2 ts malt nellik

Når bønnene og det hele har kokt i 5-10 minutter helles det meste av vannet av eller over i en bolle. Ta frem stavmikser og mos bønnene, blir mosen tykk tilsett litt av kokevannet. Mosen skal helst ha potetmos konsistens.

Dette kan serveres på flere måter, som vist på bildet, med salat, guacamole,
stekte poteter eller ris og med litt mais chips.

En kan også bruke tortillas eller taco.

Guacamole.

2 modne avokado
1/2 kinesisk hvitløk (skrelles)
3 ss sitronsaft
1/2 ts hvit pepper
1/2 ts havsalt

Putt avokadoene i en foodprocessor sammen med resten av ingrediensene. La maskinen gå til det hele er en jevn masse. Ha i en skål og server.

Shepherds pie

Dette er en måte å bruke gårsdagens middagsrester på, eller blande det
en har i huset.

Til en ildfast form;
1 boks hakkede tomater
Kokte gulrøtter delt i terninger
Paprika i forskjellige farger
Erter (ferske eller frosne)
Maiskorn
Bønner
Selleri, blomkål
Brokkoli
¼ kålrot i terninger
1 kinesisk hakket hvitløk
1 vanlig løk, hakket
Salt, pepper
Fersk hakket persille
1 ss maisennamel blandet ut i litt vann
Ønskes en ekstra piff tilsett 1 ts chili og ½ ts malt nellik

Det hele blandes i en ildfast form, og dekkes av potetmos. Settes så i stekeovnen til potetmosen begynner å få brune prikker.


Spis mat som styrker immunsystemet!

Drikk appelsinjuice, grapefrukt, granateplejuice. Men også chili gir C-vitamin! Vl du drikke noe varmt er ingefær-te det beste, men også grønn te er en sterk anti-oksidant. Vann er bra for transport av næringstoffer og for oksygentilførsel.
D-vitamin for å unngå sykdom er ofte oversett. I dag regner mange med at mangel på vitamin D er hovedårsaken til sesong influensaen. Hvordan får en vegetarianer i seg D-vitamin? Sola! Og husk å ikke vask deg med såpe der sola har fått skinne på 24 timer etterpå..:)
Viktige mineraler for å hindre virus er selen. Derfor spis paranøtter, 2 stk pr. dag er nok. Sink (men ikke for mye), skal hindrer vekst av virus og bakterier. En god kilde til sink for vegetarianere er solsikkefrø.
Gulerøtter (helst rå) inneholder karoten som hjelper til med kroppens vikige immun-
system; T-cellene. Løk og hvitløk bør spises hver dag.
Ungå hvitt sukker i alle sine kamuflerte former! Det nedsetter immunforsavert i rekordfart! Tilskudd; vanlige matvarer er i dag kraftig redusert hva angår de vitaminer og mineraler de er oppgitt å inneholde. Tilskudd av vitaminer og mineraler er derfor viktig, særlig i vinterhalvåret. Har du mistanke om at du har for lite D-vitamin i blodet, kan det måles hos legen. Tilskudd kan og bør da tas. D-3 vitamin kan kjøpes i helsekostbutikken.

EHB

 

 


Tilbake:
opp
topp
 
Mens Vi Venter - Nr. 58 (18. årgang) 3/ 2010
Les hundrevis av artikler her:
http://www.mensviventer.no