Mens Vi Venter

 

 

Utfordring med glutenfritt

Det å prøve seg på et glutenfritt kosthold trodde jeg var enklere enn utfordringen jeg gav meg i kast med her. Diverse mel blandinger i butikkene er ok, så lenge en ikke er veganer da blir det lesing av pakkenes innholdsfortegnelse og en må nesten ha med E-nummer bok for å finne ut om melblandingen er ok. Flere av disse ferdig blandingene inneholder melk eller melkepulver. Melk er ikke bra for mennesker i annen form enn morsmelken det første leveåret, etter dette er vann den beste drikken. Så styr unna melblandinger med melk, melkeprotein og melkesukker. Husk også å sjekke E-numrene på pakkene, de kan være av animalsk opprinnelse.

Så kom neste utfordring. Det viser seg at en del mennesker som enten er gluteninntolerante eller har cøliaki heller ikke tåler mais, soya eller hvetestivelse….dette er noe som også finnes i de fleste ferdige melblandinger og glutenfritt bakverk som er å få kjøpt i butikkene. Så hva gjør en da? Helsekostbutikker er neste valg og hva fant jeg der? Kikerter, kastanje, bokhvete, amarant, kokos, mandel, ris og hirsemel. Foruten hirse, bok-hveteflak og glutenfrie havregryn. Ikke glem Huskfiber eller Pofiber…huskfiber synes jeg er best. Så hvorfor kjøpe ferdige blandinger med melk og E-stoffer når en har et slikt utvalg? Det å lage egen melblanding er en utfordring i seg selv. En kan ikke uten videre bruke ”vanlige ”oppskrifter, det trengs noen ganger mer væske, andre ganger mer mel, så her er det kun prøving og atter prøving som teller.

Noen helsekostbutikker har også Cornells alternativ. (www.cornell.no) Denne kan brukes uten gjær og det måtte jo prøves, tenk så fint til neste usyrede brøds høytid. Smaken var det heller ikke noe å utsette på, faktisk bedre enn mye annet glutenfritt jeg har smakt. Lurer på hvordan blandingen fungerer med gjær? Hmmm det må prøves.

Den beste ferdig blandingen jeg har prøvd er fra www.dovesfarm.co.uk Jeg ramlet over dette i en økologisk butikk men til kr. 90,- pr kg syntes jeg det ble dyrt, ei heller vet jeg om det er andre butikker her til lands som selger det. Men, om mange nok sender doves-farm en e-post og spør om de kan sende til Norge og når de eventuelt kan begynne med det, så tar de kanskje hintet! Svaret jeg fikk var at de skulle begynne å sende til Europa i løpet av 10-12 uker, det er bare det at Europa svært ofte betyr kun EU. Så stå på folkens.
Glutenfritt brød er ikke det jeg lager mest av, men innimellom kommer det mennesker på besøk som trenger glutenfritt. Brødoppskrifter på glutenfritt er det mye av, svært mange inneholder en del egg for å holdet brødet sammen for det er en kjent sak at glutenfritt er til tider smulete. Flere oppskrifter ble prøvd og forkastet, likeså brød…det ble flere brød i søppelet enn jeg satte pris på. Jeg hadde mest lyst til å sette meg ned å gi opp.

I en samtale med en venninne gav hun meg en ide. Bruk grøt som base. Som sagt så gjort. Jeg kokte havregrøt med dadler, blandet gjær i litt vann og tilsatte havregrøten, salt og mel. Laget kaker ca 2 cm høye og 8 – 10 cm i diameter. Inn i steke ovnen for å heve…og de hevet helt fint. De ble stekt og jeg fikk runde frokostbrød som ikke smuler! Jippii!! De lå også i en pose på benken i 3 dager uten å bli tørre….lengre kom jeg ikke, for da var de spist opp.

Med 3 grøttyper; ris, havre og hirse. 13 forskjellige sorter glutenfritt mel (har ikke tatt med ferdigblandinger) 3 forskjellige sorter tørket frukt til søtning….blir det 117 forskjellige varianter, og da er ikke frø og nøtter tatt med i smaks variasjoner!

Oppskriften kan i tillegg bli boller, brød eller som her, runde frokostbrød, eller hva med ett flettebrød til sabbaten Leste en liten kokebok jeg har om jødiske tradisjoner og oppskrifter. De brukte å ha en suppe på fredagen med flettebrød til. Etter Bibelsk prinsipp lages to flettebrød på fredagen, ett til fredagen og ett til Sabbaten, les 2 Mos.16; 4-5.

Denne grunnoppskriften er basert på havregrøt. Om en bruker risgrøt eller hirse-grøt blir forholdet med mel kanskje litt annerledes, prøv denne oppskriften først så ser og kjenner du konsistensen på deigen, da blir det lettere når andre grøt- og mel sorter prøves.

Kok dadler og vann. Bruk stavmikser om du har til å mose dadlene, tilsett havregryn og kok grøt. Rør av og til så grøten ikke svir seg. La grøten avkjøle. Smuldre gjær i en kjøkkenmaskin bolle og bland med temperert vann, ikke mer enn 37 C når en bruker fersk gjær. Tilsett den avkjølte/tempererte grøten, start maskinen og bland godt. Tilsett salt og mel og la maskinen elte deigen. Ha olivenolje på hendene (ellers blir dette noe realt kliss) og lag boller som du trykker litt flate (ca 2 cm høye og 8 – 10 cm i diameter.) Sett havrebrødene på bakeplate med bakepapir. Plasser brettet i stekeovnen og la brødene heve ca ½ time. Sett stekeovnen på 225 C og stek brødene i 15 minutter. Jeg tok bakeplaten ut mens ovnen ble varmet opp, da jeg synes rundstykker lett blir tørre om de blir stående i ovnen mens den varmes opp.

 

 

 

1 porsjon grunndeig, men jeg erstattet jyttemel med bok-hvete og brukte 1 pk gjær da det skal være en del oppå som i tillegg er litt vått.

Ha deigen på en bakeplate med bakepapir, kna den utover (husk olivenolje på hendene ellers blir det noe kliss) sett bunnen til heving.

Fyll
1 rød og 1 grønn paprika
2 medium tomater, her kan også brukes cherry tomater som deles i to.
1 løk, gul eller rød
1 - 2 kinesisk hvitløk (eller etter smak)
1 liten boks ananas
2 ts havsalt
1 ss tørre urter (provence blanding er fint)
1 ss olivenolje til å ha på hendene når deigen skal utover bakepapiret

Vask paprika av forskjellig farge, tomater. Bland olivenolje, urter, havsalt og hvitløk i en bolle og pensle/fordel på pizzabunnen. Skjær av toppen på paprikaene og fjern frøene. Del paprikaene i skiver og del skivene i 4. Skjær tomatene i skiver og legg grønnsakene utover pizzaen. Skrell og del løken i skiver og fordel utover pizzaen.
Stekes ved 225 C i 25 minutter (eller 20 minutter i over/undervarme og 5 minutter under grillelementer om du har det, så blir grønnsakene litt sprø.

Før servering dryss på nykvernet pepper.


Gresskar brød

Kok 1 liter vann og 100 gram dadler til dadlene er myke, så moses dadlene enten med fooprosessor eller stavmixer.
Tilsett 4 dl havregryn og la det putre på svak varme til grøt. Avkjøl til håndvarmt.
Ha ¾ av grøten i en bolle
Løs opp 1 pk fersk gjær i 1 ½ dl temperert vann og hell i grøten, la elte kroken gå til du har fått en jevn masse.

Tilsett;
600 gram Jytte (jeg brukte fibra teff)
2 ts salt
100g gresskar kjerner
100 g solsikke kjerner

La maskinen gå til en jevn men klissete deig. Ha ¾ av deigen i en brødform kledd med bakepapir. Resten kan du lage rundstykker, lunchbrød eller som her lage en ”kake” ca 2 cm høy og drysse på gresskar kjerner, del deigen i 4 og la baksten heve ca 30 minutter eller så. Brødet stekes ved 200 grader i 1 time under aluminiumsfolie så 10 minutter ekstra for fin skorpe.

Om en ikke vil lage brød så går det an å klappe deigen ut (ha olivenojle på hendene) i en liten langpanne med bakepapir i, dele i ruter med en kniv, la heve og stek i ca 20 minutter ved 225 grader. Deigen vil jo da ikke sige ut  i bredden men heve mer i høyden.

Prøvde samme oppskrift med bokhvete, Resultatet; ikke helt det jeg ønsket,…det ser ut til at hver gang jeg bruker bokhvete får jeg et litt klissete resultat, med jytte mel gikk det bedre. Det sies også at C-vitamin pulver skal være bra for å få hevet glutenfrie brød, prøvde litt i ett brød men kan ikke si jeg så den store forskjellen.

 


Lapper

¼ av grøten fra brød oppskriften ( eller kok 2,5 dl vann + 25 g dadler, mos og tilsett 1 dl havregryn kokes så til grøt)
½  liter vegan melk
4 ss agave sirup
1 ts salt
6-7dl fint glutenfritt mel (jeg brukte kokos mel, rismel)
3 ts bakepulver

Varm en stekepanne eller en steke takke og stek lapper. Ikke ha for høy varme da blir lappene godt stekt utenpå og litt rå i midten.

Serveres helst varme, ha på syltetøy eller honning for dem som liker det, skulle noen ha en hang til rømme og syltetøy så prøv kanskje moset banan med en syltetøy klatt.

Jeg har valgt å bruke havregrøt da jeg synes denne har mer smak enn ris og hirse grøt og så er det god næring i havre.

 





Tilbake:
opp
topp
 
Mens Vi Venter - Nr. 57 (18. årgang) 2/ 2010
Les hundrevis av artikler her:
http://www.mensviventer.no